П`ятниця, 29.03.2024, 16:09
Вітаю Вас Гість | RSS
 УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ШАХТАРСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Категорії розділу
Відділ праці [17]
Відділ праці
Відділ контроля за призначенням пенсій і допомог [2]
Відділ контроля за призначенням пенсій і допомог
Відділ організаційно - правової роботи [42]
Відділ організаційно - правової роботи
Відділ персоніфікованого обліку пільг [0]
Відділ персоніфікованого обліку пільг
Відділ по роботі з пільговою категорією населення [1]
Відділ по роботі з пільговою категорією населення
Відділ грошових виплат і компенсацій [0]
Відділ грошових виплат і компенсацій
Відділ автоматизованої обробки інформації та контролю за призначенням соціальних виплат [0]
Відділ автоматизованої обробки інформації та контролю за призначенням соціальних виплат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 4
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Вересень » 26 » Про необхідність укладення колективного договору
12:53
Про необхідність укладення колективного договору
                                                Про необхідність укладення колективного договору



Останнім часом окремими роботодавцями регіону ставиться під сумнів необхідність укладання колективного договору та недооцінюється його роль в регулюванні відносин між власником та трудовим колективом, у зв'язку з чим вважаємо за необхідне звернути увагу роботодавців на значення колективного договору: він є важливим локальним нормативно-правовим актом, що визначає умови праці працівників підприємства; сприяє прозорості взаємовідносин між роботодавцем і трудовим колективом; сприяє реалізації норм трудового законодавства; знижує соціальну напругу в трудовому колективі, перешкоджає виникненню конфліктних ситуацій.
Щодо обов’язковості укладення колективного договору необхідно зазначити наступне. Господарський кодекс України передбачає, що на всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства. Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи.
Крім того необхідність укладення колективного договору випливає із змісту КЗпПУ, Законів України "Про оплату праці”, "Про зайнятість населення”, "Про відпустки”, "Про охорону праці”.
Сторонами колективного договору є роботодавець та один або кілька профспілкових органів, а у разі відсутності таких органів - представники працівників, обрані і уповноважені трудовим колективом. 
Умови колективного договору повинні відповідати вимогам чинного законодавства. Разом з тим, колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.
Наявність якісного колективного договору необхідна не тільки найманим працівникам та профспілковим організаціям, а й безпосередньо роботодавцю, оскільки це є ознакою стабільності підприємства та сприяє уникненню трудових конфліктів. 
Одночасно вважаємо за необхідне нагадати, що чинним законодавством України передбачена відповідальність за ухилення від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору (41-1 КУпАП); за порушення чи невиконання колективного договору (ст. 41-2 КУпАП); за ненадання інформації, необхідної для колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних договорів (ст. 41-3 КУпАП).


Начальник Територіальної державної

інспекції з питань праці у Донецькій області                                             М. Г. Гуртова


Категорія: Відділ праці | Переглядів: 500 | Додав: trud | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
ВАЖЛИВО!

Роз`яснення Міністерства соціальної політики України, щодо колективно-договірної роботи


Заходи Державної та Регіональної цільових соціальних програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року у м. Шахтарську


Заходи щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища та заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру в м.Шахтарську на період 2013-2017 років

Стрічка новин
Праздники сегодня
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz